sunnuntaina, lokakuuta 07, 2012

Amerikka ja sen black and white -maailma

Allani kohisee Lexington Avenue – ääni on Amerikkaa! Autoja, hälytysajoneuvoja, jarrutuksia, ihmisten seurustelua, katutyövälineiden kohinaa, tööttäyksiä, ravintolan terassien kolinaa, lentokoneita. Koko nuori nykyaika on edelleen lähellä ja läsnä Manhattanilla, kaikessa monipuolisuudessaan ja etnisessä vyöryvyydessään. Mikään ei ole kuin kotona...siis kotona. New Yorkissa on pakko kysyä: mitä on ”koti” Suomessa suhteutettuna maailmakaupungin verevään sykkeeseen, imuun ja liikkeeseen.  Mikään metafora ei vanhene, kun puhutaan New Yorkista, globaalin talouden eräästä energiakeskuksesta, jossa koko maailma kohtaa katutilassa.

Takana on noin viikko Amerikkaa. Joka kerta saapuminen on tänne seikkailu; miten maa on muuttunut, onko mentaliteetti pehmentynyt, löytyykö uusi rooli maailmassa, joka ei ole selkeytynyt tai mustavalkoistunut sitten kylmän sodan aikojen. Mutta ei, pettymys on joka kerta yhtä yksinkertainen, yhtä karu: Yhdysvallat on oman itsensä vanki, oman suuruutensa, oman maantieteensä kahlitsema: se on kahden valtameren ympäröimä, eristyksissä muusta maailmasta, kapseloitunut omaan messiaaniseen perusviestiinsä vapauden, kapitalismin ja vapaamielisyyden airuena.USA käy sotia, jotta se oppisi maantiedettä, saamme kuulla.
New York – kova kaupunki, jonka arkkitehtuuri on graniitista ja tiilistä, musertavaa ja maskuliinista, tai eroottista karkealla tavalla. Se tuottaa kulisseja ihmisten kohtaamisille, jotka puolestaan puristavat sukupuolista esiin kärjekkäimmät piirteet, ulokkeet: rinnat, lihakset, pakarat, reidet, huulet, hiukset, kulmakarvat – ihminen ei ole mitään, jos hän ei ole liioitellusti fyysinen itsensä, äärimmäisyydessään, joka edellyttää eksentrisyyttä, esiintymistä, ulkoista erikoisuutta.
Yhdysvaltoihin on vaikea tarttua. Maasta on moneksi, se ei konkretisoidu missään miksikään: on punaniskoja, italialaismafiaa, juutalaislobbya, kiinalaishomoja, naisintellektuelleja, baseballpelaajia, poliittisia kommentaattoreita, bimboja, barbienukkeja, bodaajia, maahanmuuttajia, katutyöntekijöitä, baarimikkoja, taksikuskeja – niin taksikuskeja – siinä ryhmä, joka on nähnyt kaikkea urbaania kirjoa maan ja taivaan väliltä. New York on rakennuksia, kohti taivasta kurottuvia rakennuksia, mustia, lasisia, tiilisiä, betonisia, pronssisia, marmorisia – mitä vain, kunhan suunta on ylös päin, erektioon.
Erektioon, joka on globaalia ja velvoittavaa, karkeaa ja ahnasta. Yhdysvallat on vallankumouksen fantasia, ja samalla kertaa tuo fantasia toteutuneena, vailla historiaa, vailla sivilisaatiota, vailla kosketusta ihmisen perimmäiseen kaipuuseen: hellyyteen, herkkyyteen, kauneuteen. Tämä maa ärsyttää, ja samalla houkuttelee viettien vietäväksi, alhaiseen, primitiiviseen, vapautuneeseen ja estottomuuteen. Jokaiselle on tilaa. Suhteessa siihen röyhkeyteen, jolla tilaa raivataan.
Röyhkeys. Yhdysvallat kasvoi röyhkeydestä, Museum of American Historyn (Smithsonian Institute, Washington) ala-aulassa on ikoniseksi esineeksi nostettu vankkurit, lännen valloittamiseen liittyvät vankkurit. On mahdotonta estää satojen assosiaatioiden vyöryä – elokuvia, populaarikulttuuria, musiikkia, mainoksia – ja niihin liittyvää kaihoa, edistyksen, valkoisen miehen tarinaa: valloittajan hybristä, penetraation hurmaa, kun uusi maa otetaan käyttöön, uudisraivaukseen ja asutukseen. Samalla musertui maan alkuperäkansa, kysymättä ja problematisoimatta.
Pääkaupunki Washington rakennettiin unelmaksi uudesta Roomasta, jonka valkoiset temppelit ja monumentit, hallintorakennukset ja ruutukaava toivat historian Amerikkaan. Maasta oli alkuasukkaiden menneisyys pyyhitty pois valkoisen miehen hybridin alta, pois kauas ja etäälle. Washington on historiaton pääkaupunki, jonka menneisyyskertomus rakennetaan muistamisen ympärille: muistetaan presidenttejä, muistetaan veteraaneja, muistetaan kansallissankareita, muistetaan, sotia ja sisällissotia. Historia on patsaita, pylväitä, muotokuvia, halua eurooppalaisen hienouteen, obeliskeja ja kiviä, ei ihmisissä elävää kertomusta menneisyyden moninaisuudesta.
En voi sille mitään: Pohjois-Amerikka ei ole minun mantereeni. Se on kulissi, pintaunelma, nuoruusfantasia, joka ei tavoita ihmisen monikerroksisuutta ja -ulotteisuutta. Kaipaan pois pinnallisuudesta, pahvimaailmasta, sykkeestä, progressiosta, vahvimman etuoikeudesta, kapitalismista, kohti historian monikerroksuutta ja vivahteita. Siis: kohti Eurooppa, takaisin Eurooppaan.

PS. 182. maanpuolustuskurssin viiden päivän matkalla tutustuimme USA:n maanpuolustus- ja sotilasajatteluun, seurasimme suurta presidenttikeskustelua, vierailimme Pentagonissa ja YK.ssa sekä muutamassa alan keskeisissä tutkimusinstituutissa, tapasimme suomalaisia alan miehiä ja naisia, muun muassa suurlähettiläs Koukku-Ronden ja hänen edeltäjänsä, ministeri Jaakko Iloniemen sekä kadulla YK:n edessä törmäsimme presidentti Martti Ahtisaareen! Pentagon? Rakennus on valkoseinäinen monoliitti, jonka sisällä satoja käytäviä, massiiviset turvatoimet ja seinät täynnä Amerikan sotilaallista historiaa ylistäviä pienoisnäyttelyitä. Nothing special, sanoisin!YK:n rakennus: ihana tuulahdus 1950-luvulta, sistus kuin Jaques Tatin elokuvista..

Tunnisteet: , , ,

1 Comments:

Anonymous Anna Amnell said...

Amerikka on niin kuin Eurooppakin, monta maata, monta kulttuuria.

Olen asunut yhteensä kymmenen vuotta Pohjois-Amerikassa ja tehnyt siellä asuessani kesäisin koko perheen kanssa pitkiä lomamatkoja asuen enimmäkseen USA:n osavaltioiden ja liittovaltion omistamilla leirintäalueilla, jotka ovat luonnonkauniilla seuduilla. Telttaillen tutustuu todelliseen maahan ja sen tavallisiin asukkaisiin.

Maaseudulla luonto on kaunista ja vaihtelevaa. Kävimme jatkuvasti myös museoissa sekä maaseudulla että suurkaupungeissa.

Olen kokenut vaihto-oppilaana ja koulua ja yliopistoa käyvien lasteni äitinä, että Amerikka on monikulttuurinen ja optimistinen maa. Kaikki amerikkalaiset ovat siirtolaisia, myös intiaanit.

Siirtolaisia olemme me suomalaisetkin, siirtyneet paremman elämän toivossa etsimään onneamme uusilta seuduilta, vankkureilla, laivoilla, junilla, autoilla ja lentokoneilla maailmaa valloittaen. Amerikkaan ovat paenneet kautta aikojen myös ne, joita on vainottu entisissä kotimaissaan.

Minulla on usein ikävä Amerikan kaunista luontoa ja sen ystävällisiä ihmisiä.
Obaman voittoa odotellen.

1:01 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home